Rockmusiken möter ett behov, en andlig törst

…Det som är lite specifikt för rockmusiken, är att många av musikerna öppet talat om sina andliga upplevelser. Kanske är det för att musiker i grunden är ”psalmister”, de har en gåva att genom musiken tillbe Gud. Elvis Presley lär ha berättat att ”han hörde rösten från andra sidan”, att Gud kallade på honom, men han sa nej. John Lennon log och påstod att han var mer populär än Jesus samtidigt som the Beatles öppnade upp för österländska religioner och droger. I både deras och Rolling Stones umgänge fanns den öppet sataniska kultledaren, Charles Manson. Manson, som 1969 begick det bestialiska ritualmordet på Roman Polanskis gravida fru Sharon Tate. På magen hade han ristat in en av Beatles sångtitlar. Roman Polanski hade strax innan regisserat filmen ”Rosemarys baby” där Satan blir född in i världen. Medverkade i filmen gjorde bland annat satanistkyrkan i Los Angeles överstepräst Anton LaVey. På 1980-talet fick vi rockband som öppet vågade tala ut sin satanistiska läggning. Band som Black Sabbath, Pink Floyd, Megadeath och Mötley Crue. På 2000-talet slog Marilyn Manson igenom. I ett av hans album, Antichrist Superstar, sjunger han, “hellre kung i helvetet än tjänare i himlen”.

De möter ett behov, en andlig törst

Rockmusiken mötte flera behov. Ett av dessa var människans längtan efter andliga upplevelser.  Naturligtvis är det så att de flesta uppträdanden, oavsett musik genre, bara är ett musikuppträdande. Men när det blir riktigt ”bra”. När publiken kommer i extas, då är det något annat som tar över. Konserten övergår från att vara en vanlig spelning till en andlig upplevelse. Flera stora artister berättar öppet att när just den speciella atmosfären infinner sig ”då är det något som tar över”. Just ”detta som tar över”, kan vara farligt. Ibland lurar vi oss och letar efter satanistiska symboler eller texter. Men tro mig, flera av de band som utåt sett, kan skrämma vem som helst, behöver inte ha någon andlig laddning alls. De är bara patetiska. Därför att de band och musiker, och återigen – oavsett genre – som ”trollbinder” sin publik, de behöver inte klä ut sig. Därför att kraften inte sitter i attiraljerna, den finns i atmosfären, i den osynliga dimensionen.

Ett klassiskt rockband är Mötley Crue, ingen skulle tänka sig dem som satanister! En natt mötte jag de fyra medlemmarna från bandet. De bodde inne i en flicka som blivit frälst. Under en timmes tid bad vi igenom henne till befrielse. Varje gång hon skulle uttala namnet Jesus, skrek rösterna högljutt ”neej”. Hon berättade, dagen efter, att hon alltid haft en andlig längtan och på skivkonvoluten bemöttes denna längtan genom olika besvärjelseriter där hon bjöd demoner in i sitt liv. I början hjälpte de henne när hon hade problem, men efterhand tog de över hennes liv. Hon liksom så många andra, insåg inte att den hjälp hon fick, hade ett pris.

Han finns i alla kulturer

Vad jag vill belysa med exemplen från musiken är att Satan utarbetat ett nätverk av trolldom, som möter människans behov av andlighet, oavsett vilken del av världen eller vilken kultur eller samhällsskikt hon tillhör. Han finns i religionen, finansvärlden, musiken, konsten, skolan, politiken, idrotten och till och med i vissa unika fall bland kristendomen. Han ger människan en bedräglig andlighet och för henne bort ifrån Gud.

Västvärlden har trott att materialismen var svaret på människans behov. Men när människan är mätt, törsten släkt och de fysiska behoven tillgodosedda kommer fortfarande fantomsmärtorna i henne intuitivt att söka kontakt med den andliga världen. Om inte någon finns i närheten som leder henne rätt, kommer hon alltid, om och om igen att dansa runt den gyllne kalven. Och Satan kommer att finnas där i olika skepnader, för att tillfredsställa behovet. ”Inga krav”, säger han. ”Ni är som gudar, låt mig ge er andlig kraft.” För att än en gång citera satanisten Marilyn Manson, ”Hellre kung i helvetet än tjänare i himlen”. Om människan ändå hade förstått hur rätt Manson har, därför att ett helvete är vad vi får…

-ur boken “Den Osynliga Dimensionen” av Tommy Lilja

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.