Om du kan läka såren på insidan kommer det med tiden att ordna upp sig på utsidan!

Ibland är omständigheterna gynnsamma, du har rätt utbildning, bakgrund och resurser och ändå fungerar inte livet. Eller har du kanske mött besvikelser, men har lagt dem bakom dig, men ändå mår du inte bra. Eller hör du till dem som motionerar och äter rätt, men ändå är det du som alltid är sjuk? Då kanske du måste fråga dig – hur mår jag på insidan?

Kan det vara så att det som gör att du snubblar inte beror på omständigheterna, utan på det som tynger och gnager på insidan? Därför att man kan vara intellektuell och brottas med suicidala tankar, rik och få sin vardag förstörd av panikattacker, framgångsrik och vakna på nätterna med anklagande mardrömmar om att man är värdelös. Det spelar faktiskt ingen roll om du är snyggast i klassen om det rasar ett krig i ditt huvud. Läppstift eller svällande biceps är kanske snyggt, men hur står det egentligen till med din själ? Hur mår du?

Problemet i vår omvärld, där mental ohälsa idag är den största orsaken till att vi inte mår bra, är att vi inte alltid stannar upp och ställer frågan: Varför? Om vi kan få svar på vad det är, då kan vi också göra något åt det.

Hur gör vi med ångest, skuld, skam och oro? Hur gör vi när illamåendet på insidan tar över vårt beteende. Hur kan du hjälpa dig själv och andra människor? Hur utvecklar du en sund självkänsla? Har du tänkt på hur viktigt det är att ge ”hjärnan tid”?

Du kan förlora äktenskapet, huset, pengarna, jobbet och vännerna, men om självkänslan får läka, så vet du att med tiden hittar du en ny livskamrat, tjänar nya pengar, får nya vänner och köper ett nytt hus. Det är faktiskt så att självkänslan föder en annan känsla, den att ”allt kommer att ordna sig i alla fall”.

– från “Du måste veta vad det är för att kunna göra något åt det” av Tommy Lilja, 2018

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.