Lämnad halvdöd men inte död

God morgon.
De tog hans kläder, lämnade honom halvdöd vid vägkanten – men han levde! Har du någonsin känt dig halvdöd? Deprimerad, slutkörd, besviken, trött på alla motgångar. Du orkar inte ta dig ur soffan,  glassen är slut i frysen och all tröst choklad uppäten. Det känns som om hela världen ramlat över dig! Men du dog inte. Djävulen “went in for the kill” men något stod i vägen.

“Vilken är min nästa, vilken är min vän”? frågade mannen Jesus.

Jesus svarade med en liknelse – den barmhärtige samariten.

Kusin Levit och resten av släktingarna tog en omväg när de hörde om dina problem.

De som du trodde var dina vänner, bytte trottoar när de såg dig och “gå över till andra sidan vägen” kan man göra på många sätt. De svarade inte på sms, i telefon eller när de satt mittemot dig så undvek de att ta upp just det ämnet du behövde prata om därför att de visste att då kommer du att berätta om dina sår “och de vill inte bli engagerade”, så de går över till andra sidan vägen.

Jag har en vän, han är inte troende, som berättade om hur folk undvek honom när hans fru gick bort. De svarade inte när han ringde och de svängde på stan när de såg honom. De som han trodde var hans vänner.

“Jag kunde inte fatta varför, Tommy”, sa han med tårar i ögonen.

Jag bara kramade om honom och sa inget. Men jag vet varför. De ville inte höra om hans sår, hans behov att få prata om vad som hänt. De struntade i honom helt enkelt. Han förblödde och de han trodde var hans vänner undvek honom.

Jag kände inte igen mig, därför att när jag var halvdöd och när Djävulen “went in for the kill” så fanns inte bara Jesus där utan många som ville hjälpa och trösta – Folkkyrkan kan vara bra när den visar sin bästa sida.

Till sist kommer Samariern, han lägger om mannens sår och låter honom färdas på sin åsna och ger honom ett rum på hotellet. Betalar och säger att om det inte räcker så ge honom kredit, jag betalar resten när jag kommer tillbaka.

Har du tänkt på att vi var alla halvt döda? Men Jesus kom, du fick hans plats på åsnan, han skrev in dig i församlingen och sa att:

“Det jag betalat för honom kommer inte att räcka. Han kommer att spendera mer, göra fel, misslyckas, men sätt upp det på mitt konto, jag betalar när jag kommer tillbaka.”

Vilken är då din nästa? Inte alltid den du tror, utan den som hjälper dig när du verkligen behöver hjälp. Det är inte säkert att det är kusin Levit eller kompisen på jobbet utan i Jesu svar så är det den utstötte samariten.

Jesus stöts ut i samhället idag, men ha en sak klart för dig att när du ligger misshandlad i ditt eget blod så går Buddha förbi, hinduismens gudar trampar på dig, Allah ser dig som bara svag, vilddjuret triumferar och skökan bryr sig inte. Men Jesus som du kanske stött bort, han ser dig ändå och blåser liv i i dig, han lägger om dina sår trots vad du sagt om honom, han byter plats med dig och lämnar in dig till församlingen och betalar – för att ge dig allt du behöver för att hjälpa dig.

Vänner lyfter, tröstar, förbinder och ger konstruktiva råd. Sök dig till sådana sammanhang. Sök dig inte till “lika” när du mår dåligt. Den deprimerade söker den deprimerade, den med äktenskapsproblem söker andra med samma problem men ni kommer förmodligen att dra varandra ännu djupare. Sök de platser, gudstjänster och vänner som lyfter dig.  Mannen som blivit avklädd, misshandlad och rånad hade inte blivit hjälpt av någon som just då också var halvdöd. Du behöver en frisk Samarit, en riktig vän som ser sin “nästa” i dig.

true-friends

Fader, i Jesu namn ber jag för den som läser just nu, först den som har slut på både glassen och modet, jag ber i Jesu namn om ljus och att du skickar en någon i dennes väg i dag och jag ber för alla de som varit halvdöda, men som läkt och nu är upprättade, att vi alla skall fyllas med din kärlek till alla de trasiga människor vi möter. Du har gett oss livet tillbaka Jesus, tack för att vi alla nu får ge det livet till så många som möjligt.

Du är älskad,

God morgon,
Tommy

 

 

Comments 1

  1. Tack för din hälsning som innerhåller omtanke kärlek och din egen erfarenhet samt också seger. Guds rika välsignelse till dig Tommy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.