Ben av mina ben, kött av mitt kött – när Gud får matcha!

God morgon
Jag har sett det genom alla mina år som pastor – ensamhetens baksida. Oavsett hur mycket aktiviteter vi har, så finns ensamheten i lägenheten eller huset när du kommer hem. Någon säger men jag har Gud! Det hade Adam också! Gud kom till Adam varje dag, ändå var det Gud som tyckte att Adam var ensam.

Du och jag är skapade att leva nära andra människor. Det finns i våra gener och det är tom så att en hundägare lever längre. Sällskap, relationer ger motivation och livet mening och innehåll.

I dagens stängda samhälle är ensamheten en sjukdom och våra församlingar glömmer ibland bort de ensamma. Någon sa en gång att:
“Hon borde väl fatta att jul och midsommar då passar det inte att hon kommer!”
Jag tänkte att, det kanske inte passar sig, men det är ju då hon känner sig som mest ensam.

Många skulle inte behöva vara ensamma. Några pastorer uppmuntrar till att skriva en önskelista, kravlista på en man eller hustru. Problemet med en sådan lista är flera. Ett är när dina krav inte motsvarar den du är. Ett annat är om det du begär inte är ditt! Du vill ha den här eller den där egenskapen hos din kommande partner, men om Gud inte har gett dig en man eller kvinna med de egenskaperna, hur gör du då?

Jag har en vän, han är gift nu, till sist, hans kravlista var så omfattande att när den kvinnan till sist kom så kände han inte igen henne, han var vilse i sin kravspecifikation så Gud fick säga till honom: “Hon står framför näsan på dig”.

Adam säger om Eva att hon var “ben av hans ben och kött av hans kött”. Jag tror att den du söker finns därute. Det kan vara bra att veta vilka egenskaper du tror matchar – men Gud matchar bäst! “Ben av hans ben och kött av hans kött” innebär att ni verkligen är ett, tvillingsjälar. Bara Gud kan matcha vad som efter några år blir en sammantvinnad enhet. Ni tänker på samma sak samtidigt. En blick på långt avstånd är tillräckligt för att förstå vad den andre menar.

Det står skrivet att “Herren är min herde, mig skall inte fattas”. Det är ett löfte till dig. Inget skall fattas dig, men den Gud vet matchar bäst till dig, behöver inte alltid matcha din lista. Om du istället ber: “Herre, ge mig henne som är ben av mina ben och kött av mitt kött” eller om du är kvinna “ge mig den man  som jag är ett med, ben av ben och kött av kött ” så tror jag Gud kommer att matcha vad du ber om. Han har ju koll!

psalm-23Dessutom skall du kanske göra något. “Jag ber”, säger du. Ja, det är bra. Det gjorde kvinnan med blodgång också, men om hon inte brutit mot lagen och gått till torget, som hon inte fick, när Jesus var där, hade hon dött sjuk. Ta ett steg i tro. Gör något! Ja, jag vet, det kan ta tid. I någons fall tog det 16 år, men det blev rätt och väldigt bra till slut – men det krävdes ett steg i tro. Nu tror jag inte det tar så lång tid för dig. Också, berätta för ensamma hur de kan be och uppmuntra dem att göra något.

Ensamheten är för många ett lidande och något vi kanske inte alltid talar om, man skäms att berätta. Därför – förstå att även om de ensamma säger att de klarar sig själva, så är det inte hela sanningen. Även om den “ensamma” inte dök upp sist du bjöd in, så betydde det något att du frågade! Ibland blir ensamma komplicerade därför att de vill inte visa att de är “ensamma” samtidigt som en viss osäkerhet kan växa fram där du tom kan känna dig ensam trots att du är ibland människor. Det finns ensamma som säger att jag är hellre “ensam än ensam bland människor”.

Jesus vill att du och jag skall göra allt vi kan för att riva ner de ensammas murar.

Nu talar jag  inte om mig själv, så läs inte in något mellan raderna som jag inte skriver – jag är inte ensam på något sätt – och dessutom skulle min församling aldrig tillåta det.

Men jag har sett ensamheten tydligare hos andra människor det senaste året och det är därför jag lyfter upp den. Vi är skapade att leva med andra människor så gör det du tänkt och framförallt kalla på det som Gud har matchat, hon eller han finns därute och till sist: Glöm inte de ensamma när du bjuder upp till fest, och när de kommer till festen se till att de inte blir ensamma trots att de är ibland många.

God morgon,
Tommy

Comments 1

  1. Detta var verkligen till mig! Känner mig alltid ensam och utanför. Det beror säkert bara på mig själv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.