Om ditt barn var döende pga vattnet

God morgon

Jag skriver från loungen i Bangkok på väg hem från Nepal och det är flera tankar som återkommer efter mötet med “Råttfångarfolket”. Tänk om det var ditt barn eller barnbarn som var döende pga att det enda ni har att dricka är förorenat vatten. Vad skulle du göra då?

Jag ser mycket misär och det är lätt att bli avtrubbad men den här resan var speciell. Musahar folket, “råttfångarfolket” är den folkgrupp i norra Indien och i Nepal som står längst ner. Det är svårt för oss västerlänningar att förstå hinduismen och hur cynisk den är i sin människosyn. Du föds in i ett kast och i det facket blir du kvar hela livet. Kastet är en yrkesgrupp, en löneklass, en socialklass, en gruppering du inte kan ta dig ur eller förbi. Ditt namn berättar ditt kast. Föds du till gatusopare är enda sättet att ta dig vidare i nästa liv! Men det finns inget nästa liv på jorden, det är en lögn från djävulen. Sedan finns det de kastlösa, daliterna, de oberörbara. De står under kasten och de är andligt smutsiga, att röra vid dem eller ens prata med dem är negativt för din karma. De behandlas oerhört illa. Men den grupp som står lägst av de lägsta är råttfångarfolket. Till och med kyrkorna har svårt att acceptera dem.

RåttfångarfolketDet är det här folket vi tagit oss an. De bor i små isolerade byar och de tillhör de fattigaste grupperna på jorden. 1 procent av kvinnorna kan läsa, inga barn går i skolan, de ses nästan som djur. I de byar vi nu besökt inför crusaden finns inga brunnar, bara smutsigt flodvatten.

Jag fick två tankar tidigare idag. Tänk om det varit mitt barnbarn som inte haft rent vatten. Vad hade jag gjort då? Älskar du din nästa som dig själv, gör du mot andra vad du vill att de skall göra mot dig? Jag hade gjort allt för att mitt barnbarn skulle få rent vatten. I Jesu ögon är det ingen skillnad på mitt barnbarn och råttfångarfolkets barn, barn som barn. Därför bygger vi nu inledningsvis 10 brunnar i 10 byar. Vi når de lägsta av de lägsta med både rent vatten och livets vatten.

Ingen annan vill hjälpa det här folket, inte ens komma i närheten av dem. Men Jesus, han är där nu för att lyfta så många som möjligt av dem upp och ut ur rännstenen och du och jag är en del av vad Jesus gör där just nu.

God morgon
Tommy

 

Comments 2

  1. Tack Tommy för vad du/ni gör! Då jag läste din tidigare artikel på f.b i helgen blev jag så oerhört berörd! Delade på f.b .
    Vilken underbar o kärleksfull Gud vi har!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.